Lo Rat Penat pospon la celebració dels Jocs Florals

Valéncia, 27-02-2024

LO RAT PENAT POSPON LA CELEBRACIÓ DELS JOCS FLORALS

Encara en el dolor del poble valencià per les víctimes i dagnificats per l’incendi de Campanar, i en plena activitat i dedicació de les nostres autoritats i administracions per a ajudar, acompanyar i subsanar en lo possible a totes les persones que han patit les conseqüències d’esta tragèdia, Lo Rat Penat ha decidit pospondre la celebració dels Jocs Florals que estava prevista per al pròxim dijous 29 de febrer, traslladant la data al dia 26 de març.

Lo Rat Penat se suma al dolor, pesar i tristea d’esta ciutat i de tots els valencians, en l’única prioritat d’ajudar als dagnificats i a tots els que s’han volcat i estan treballant per a fer més soportable esta desgràcia.

 

Fallo del XXVIII Concurs d´Interpretació al Piano “Mestre Josep Serrano”

ROSA CORTÉS, CARLOS ALMELA AGULLÓ I GUILLERMO PONS MARTÍNEZ, HAN SEGUT ELS GUANYADORS  DEL CERTAMEN

Valéncia, 25-11-2023.- S’ha fallat el XXVIII Concurs de Piano “Mestre Josep Serrano” que s’ha celebrat en el Sala “Constantí Llombart” de la Societat d’Amadors de les Glòries Valencianes.

Este certamen, organisat per Lo Rat Penat, està dirigit als jóvens pianistes que estiguen realisant o hagen finalisat els seus estudis en conservatoris o escoles musicals de la Comunitat Valenciana, en l´objectiu d´ajudar a la promoció de les noves promeses en l´interpretació al piano. Per això conta en el recolzament de destacats professors, intèrprets i experts en piano valencians.

El concurs s´ha desenrollat en una gran participació, i un altíssim nivell interpretatiu i un gran temperament artístic per part dels concursants. Els membres del jurat han coincidit en senyalar l’increment del talent dels participants any darrere any, lo que confirma al concurs organisat per la decana de les associacions culturals valencianes com a un dels més prestigiosos en esta disciplina per a jóvens intérprets.

Lo Rat Penat, fundada en 1878, decana de les societats culturals valencianes, és propietària per donació familiar del piano del mestre de Sueca, per lo que va decidir convocar este concurs en el nom de “Mestre Josep Serrano”, u dels més grans i prolífics compositors valencians.

Els premiats per categories han segut:

* Categoria A:                                              GUILLERMO PONS MARTÍNEZ                     

* Categoria B:                                              CARLOS ALMELA AGULLÓ

* Categoria C:                                              ROSA CORTÉS CALVO

Els guanyadors rebran els seus guardons en la cerimònia dels CXXXVI Jocs Florals que se celebrarà  pròximament. Aixina mateixa, els guardonats participaran en un concert extraordinari que se celebrarà la pròxima primavera en el Palau de la Música de Valéncia en data que oportunament s´anunciarà.

El concurs ha contat en el patrocini de l’Institut Valencià de Cultura, Palau de la Música de Valéncia, Ajuntament de Valéncia, Diputació de Valéncia.

Peus de foto: Els guanyadors del Concurs de Piano (d’esquerra a dreta) :

Foto 1: Carlos Almela Agulló (Cat. B) i Guillermo Pons Martínez (Cat. A)

Peus de foto: Els guanyadors del Concurs de Piano (d’esquerra a dreta) :

Foto 2: Rosa Cortés Calvo (Cat. C)

XXIV Curs de Poesia Valenciana. Teoria i Pràctica

El curs serà impartit pels poetes Joan Antoni Alapont i Ampar Cabrera

Dins de les activitats de difusió i promoció de la cultura valenciana, des de Lo Rat Penat se va estimar molt interessant organisar este curs-seminari d’introducció a la poesia valenciana, especialment a la seua tècnica, recursos lliteraris i llicències poètiques.

S’ha afegit, per als alumnes que no puguen assistir a les classes presencials els cursos a distància en esta modalitat, en el mateix temari que la versió presencial, l’alumne contarà en un tutor que el guiarà a través d’eixercicis i treballs, que seran corregits i comentats pel professor, en seminaris periòdics per videoconferència i algun seminari presencial.

Els alumnes podran matricular-se en la modalitat presencial, a distància o de les dos.

Estos cursos que estant donant excelents resultats i que han creat una nova generació de poetes, estan dirigits, especialment, als autors novells per a ajudar-los, per tal de que prosperen en la seua tasca poètica, així com ad aquells poetes que vullguen millorar i perfeccionar els seus treballs i coneiximents.

El curs és intensiu i se celebrarà en la sèu de Lo Rat Penat, C/ Trinquet de Cavallers, 9, 46003 Valéncia, Tel. 96 391 09 92, durant els dissabtes 4, 11, 18 i 25 de novembre de 2023, en horari de 10:00 h. a 13:30 h., i els ponents seran els poetes Joan Antoni Alapont i Ampar Cabrera i Sanfélix, màxims guardons en el Concurs de Llibrets de Falla i Mestres en Gai Saber.

Este curs que es va a densenrollar en les aules de Lo Rat Penat és una introducció a la poesia valenciana, estudiant especialment la seua tècnica, recursos lliteraris i llicències poètiques, i té com a finalitat bàsica la de contribuir a millorar la tècnica poètica a la vegada que profundisar en les particularitats de les composicions poètiques valencianes.

El curs va dirigit, especialment, ad aquelles persones que mostren un interés i sensibilitat per la lliteratura i especialment per l’art poètic i que desigen millorar la seua tècnica. 

XXVIII Concurs de Piano “Mestre Josep Serrano”

Lo Rat Penat, decana de les societats culturals valencianes, fundada en 1878, i propietària per donació familiar del piano del Mestre Serrano, per a honrar la memòria de l’ilustre músic valencià, convoca el XXVIII CONCURS D’INTERPRETACIÓ PIANÍSTICA. El present Concurs va dirigit a tots els pianistes que estiguen cursant, o hagen finalisat els seus estudis, en Conservatoris o Escoles musicals de la Comunitat Valenciana d’acort en les bases que se poden descarregar a continuació.

BASES CONCURS DE PIANO JOSEP SERRANO 2023

Crida de Lo Rat Penat al poble valencià en motiu del 9 d’Octubre

Com cada any, Lo Rat Penat llança la crida anual al Poble Valencià per a commemorar el 9 d’Octubre, Dia de la Pàtria Valenciana. Un dia per a gojar, units en la nostra diversitat. Per a recordar lo que som i d’a ón venim. Per a proyectar cap al futur les nostres ilusions, les nostres necessitats, els nostres anhels com a poble.

Lo Rat Penat, des de la seua fundació en 1878, ha tengut com a objectius bàsics la recuperació, protecció i difusió de la llengua valenciana, de la nostra lliteratura i la nostra música, de les nostres festes i tradicions. I aixina ho han fet generacions de ratpenatistes: organisant els Jocs Florals des de 1879, el Concurs de Llibrets de Falla (hui Patrimoni de l’Humanitat, dins de les Falles) des de 1903, o els Cursos de Llengua Valenciana des de 1949.

Pero també, des de la transversalitat ideològica, Lo Rat Penat sempre ha reivindicat el progrés i el benestar del poble valencià, la seua autonomia política i el dret dels valencians a ser justament governats. Un conservador (Llorente), un lliberal (Pizcueta) i un republicà (Llombart) foren, junt a molts atres prohoms i profèmines, els fundadors d’una entitat que sempre ha actuat en llealtat institucional cap als governants, en germanor cap als demés pobles d’Espanya, pero sense deixar d’exigir, de manera clara, lo que en justícia nos pertoca als valencians.

De fet, Lo Rat Penat fon l’impulsor ya en el sigle XIX de la commemoració de la festivitat del 9 d’Octubre i de la recuperació, en 1922, de la Processó Cívica anual de Sant Donís, que havia segut abolida per Felip V en 1707. Una processó a la que, generosament, la nostra entitat convidà a l’Ajuntament del Cap i Casal i a la Diputació, per a que se recuperara de forma oficial, tornant aixina a la costum de l’época foral.

Des d’aquell moment, els ratpenatistes sempre mantingueren la celebració, cada dia de Sant Donís, com a testimoni de valencianitat cívica, alegre i festiva, en la presència central de la Real Senyera en els carrers de la ciutat i en el Te Deum en la Sèu, en independència del major o menor interés que els governants de cada época mostraren per la commemoració.

Aixina, els valencianistes del sigle XIX estarien orgullosos de vore onejar hui la Senyera en tots els edificis oficials a lo llarc i ample de la nostra terra; de constatar la recuperació de la nostra autonomia política; d’admirar, a lo manco sobre el paper, la consideració cooficial de l’idioma valencià junt al castellà; de vore els carrers dels nostres pobles i ciutats plens de persones celebrant el Dia de la Pàtria Valenciana. Les reivindicacions ratpenatistes de tantes décades, per sòrt, no han caigut en sac trencat.

Pero per baix d’eixa apariència s’amaga una realitat complicada i adversa. Una realitat de fets consumats, d’actes deshonests i d’enganys evidents, en la que Valéncia continua sent moneda de canvi. Una moneda de canvi, especialment, en les mans d’aquells responsables polítics disposts a transgredir l’ètica més elemental, i inclús l’orde constitucional, per a assegurar-se la continuïtat en el poder o per a conseguir els seus obscurs objectius ideològics.

Mentres el nostre futur se decidix una volta més fòra de la nostra terra, d’esquenes als valencians, Valéncia continua sent la comunitat més infrafinançada de l’Estat; el corredor mediterràneu que nos deu comunicar en Europa continua sense completar-se; el port de Valéncia, infraestructura vital per a la nostra economia, veu amenaçat el seu desenroll; i els sectors productius valencians afronten en incertea el seu futur.

Mentres l’antivalencianisme catalaniste nega l’existència de l’idioma valencià com a llengua cooficial en Espanya i Europa, alguns responsables polítics ho aplaudixen, i uns atres titubegen en mensages contradictoris. Mentres el consens per la recuperació definitiva del dret civil valencià és pràcticament total en Valéncia, els nostres diputats continuen oblidant, també en este tema, la seua condició de naixença quan travessen Contreres, a l’hora de reivindicar-lo en Madrit.

Mentres alguns intenten botar-se per la porta de darrere la lletra i l’esperit del nostre Estatut (que parla clarament de “idioma valencià”), uns callen, uns atres dubten, i certa minoria autoinvestida de falsa autoritat “acadèmica” directament clama per un fictici “consens estatutari”, que ells mateixos s’encarreguen de trencar quan nomenen “català” al nostre idioma, “país valencià” com a part dels “països catalans” a la nostra terra, o neguen el simbolisme històric i territorial a la Real Senyera, que es conta entre les banderes més antigues i millor documentades del món.

Són eixos mateixos els que fomenten la divisió entre els valencians, els que alimenten l’animadversió de les comarques contra el Cap i Casal, el conflicte entre valenciaparlants i castellaparlants, o de les tres províncies valencianes entre sí. Els que no volen que Valéncia s’escriga oficialment com Valéncia sempre s’ha dit i s’ha pronunciat; els que reprimixen i censuren a entitats i escritors per l’únic fet d’usar la llengua valenciana i no el català: eixos que, des dels anys xixanta del sigle passat, impedixen, en el seu absurt pancatalanisme, el creiximent d’un valencianisme verdaderament arraïlat en el sentiment i la llengua viva del poble. Eixe llastre catalaniste que, en paraules lliterals de Nicolau Primitiu Gómez Serrano, qui fon president de Lo Rat Penat, “és un element dissolvent i retardatari del nostre moviment de renaixença, element que cal bandejar del valencianisme enèrgicament”.

El canvi polític que els valencians determinaren les urnes el passat mes de maig duya implícit, en una part important dels votants, un anhel de canvi clar, incontestable, en les polítiques culturals, llingüístiques i educatives d’esta terra. Duya implícit el blindage llegal i definitiu de la llengua valenciana com a idioma cooficial, diferent i diferenciat, i el seu us en totes les administracions públiques. Duya implícit el promés retorn de l’oficialitat als títuls de llengua valenciana de Lo Rat Penat, injustament retirada per motius ideològics en 1983. Duya implícit el reconeiximent oficial de les normes de la RACV: unes normes valencianes per a una llengua valenciana viva, en un model idiomàtic basat en el bon valencià de totes les comarques del Sénia al Segura, que recupera i posa al dia el consens de les Normes de 1914. Duya implícits la descatalanisació i la revalencianisació del sistema educatiu; el foment de la transmissió intergeneracional del valencià en lloc de la ridiculisació oficial del valencià vernàcul per considerar-lo “vulgar”; la vehiculació d’un model oficial, lliterari, audiovisual, assumible i pròxim al valencià real, que fomente el consum cultural en el nostre idioma.

Són massa anys perduts, massa esperances trencades, massa enganys aprofitant la bona voluntat i l’esperit de concòrdia del poble valencià. El valencianisme cívic no va a pegar ni un pas arrere, no va a esperar ni un minut més, no vol cap mentira més, i exigix que, d’una volta per totes, se materialise tot lo que fa més de 40 anys que deuria haver segut una realitat.

Perque és just per al nostre poble. Perque és bo per a la nostra terra.

L’advertència està feta. Qui pot i deu actuar, que actue. O ara, o mai.

¡¡¡ VIXCA VALÉNCIA!!!                                                                                  LO RAT PENAT

                                                                                                                             9 d’Octubre de 2023

Pots descarregar-t’ho en pdf en l’enllaç

Crida de Lo Rat Penat 9 d’Octubre 2023

Comunicat de Lo Rat Penat

Comunicat de LO RAT PENAT davant les declaracions de la presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol, en el seu discurs de presa de possessió

 

La nova presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol, en el seu discurs de presa de possessió del càrrec, ha declarat hui que “quiero manifestar mi compromiso con el castellano, el catalán,el euskera y elgallego, y la riqueza linguistic que suponen“, ademés de “preserver y respetar la diversidad” d’Espanya.

Davant d’estes declaracions, que ometen de manera flagrant la consideració de la llengua valenciana com a llengua cooficial de l’Estat des de 1982, i per tant, desprecien una part fonamental de la diversitat cultural i llingüística d’Espanya, LO RAT PENAT recorda que:

  • La Constitució Espanyola de 27 de decembre de 1978, en el seu artícul 3.1, establix que «el castellà és la llengua oficial de l’Estat» i que «tots els espanyols tenen el deure de conéixer-la i el dret a usar-la»; en el punt 2 dispon que «les atres llengües espanyoles seran també oficials en les respectives Comunitats Autònomes d’acort en els seus Estatuts»; i afig en el punt 3 que «la riquea de les distintes modalitats llingüístiques d’Espanya és un patrimoni cultural que serà objecte d’especial respecte i protecció».
  • El Poble Valencià, seguint la tradició històrica del Regne de Valéncia i dins del marc de la Constitució Espanyola, obtingué l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, promulgat per Llei Orgànica 5/1982, de primer de juliol.

Com el propi preàmbul de l’Estatut diu, este “fon fruit del consens de les principals forces polítiques valencianes que volgueren recuperar l’autogovern del nostre poble”.

  • L’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, en el seu artícul sext, dispon que: “– La llengua pròpia de la Comunitat Valenciana és el valencià.

2.- L’idioma valencià és l’oficial de la Comunitat Valenciana, igual que ho és el castellà, que és l’idioma oficial de l’Estat. Tots tenen dret a conéixer-los i a usar-los i a rebre l’ensenyança del, i en, idioma valencià”.

L’acatament d’este consens, en questions de denominació del territori, simbologia i nom del nostre idioma, són punts bàsics que feren possible l’autonomia i han fet possible la convivència democràtica.

El respecte dels valencians pel marc jurídic i constitucional ha segut una constant sempre. El nostre Estatut d’Autonomia és una Llei Orgànica de l’Estat que desenrolla la Constitució Espanyola i forma part per tant del marc constitucional espanyol, i com a tal, ha de ser estrictament respectat pels diputats i diputades del Congrés, atenent a la jura o promesa del seu càrrec.

  • Segons el mateix estatut artícul primer, punt 4, “La Comunitat Valenciana, com a regió d’Europa, assumix els valors de l’Unió Europea i velarà pel compliment dels seus objectius i per la defensa dels drets de tots els ciutadans europeus”.

Per tant, totes les institucions europees també han d’assumir els nostres valors i velar pel compliment de lo establit en el nostre marc jurídic constitucional i estatutari, en el que la llengua dels valencians, per voluntat majoritària dels valencians, no té una atra denominació oficial que la de “valencià”, “llengua valenciana” o “idioma valencià”, com a reflex de la seua tradició històrica, l’us habitual pels valencians de tots els temps, I la seua entitat com a modalitat llingüística diferenciada.

  • Per una atra banda, la Llei 4/1983 de 23 de novembre, d’Us i Ensenyança del Valencià, també denomina “valencià” a la llengua pròpia a lo llarc de tota la seua redacció, reconeixent-la com a llengua pròpia en el seu artícul 2:

El valencià és llengua pròpia de la Comunitat Valenciana i, en conseqüència, tots els ciutadans tenen dret a conéixer-lo i a usar-lo oralment i per escrit tant en les relacions privades com en les relacions en les instàncies públiques”.

A la vista de lo anterior, LO RAT PENAT vol recordar que:

  • La denominació de “valencià” és, dins del marc jurídic estatutari i constitucional, l’única aplicable en organismes oficials per a la llengua pròpia del poble valencià.

Un marc clarament delimitat per les normes llegals de més alt ranc de l’Estat Espanyol, les quals no poden ser contradites per l’interpretació forçada de dictàmens sense valor jurídic, pels usos particulars d’entitats o partits politics en eixercici de la seua llibertat d’expressió, ni, menys encara, per interpretacions particulars, que no són més que afirmacions de part.

  • Eixa entitat oficialment diferenciada de la llengua valenciana deu tinder el seu reflex en les seues pròpies versions llingüístiques oficials, que són distintes de les catalanes, com la pròpia Advocacia de l’Estat ha reconegut recentment, senyalant que el valencià és només la llengua oficial de la Comunitat Valenciana i distinta, per tant, del català com a llengua cooficial de Catalunya i les Illes Balears.
  • Aixina puix, mai en ambits oficials, com el Congrés dels Diputats, el Senat, el Parlament Europeu o el Consell d’Europa, pot usar-se una denominació del nostre idioma distinta a l’oficial, ni tampoc produir-se l’omissió de la llengua valenciana en versions I traduccions oficials pròpies, si volem assegurar el respecte a la llei i a la convivència democràtica I pacífica.

Per tot açò, LO RAT PENAT insta a la presidenta del Congrés dels Diputats a que, en el desenroll del seu càrrec, utilise i respecte la denominació oficial, estatutària i constitucional de “valencià”, “llengua valenciana” o “idioma valencià”, i també garantise la seua consideració diferenciada respecte al català en les versions oficials orals i escrites que emeta el Congrés dels Diputats, en les mateixes consideracions i prerrogatives que el restant de llengües cooficials d’acort en els respectius Estatuts d’Autonomia.

Igualment, instem als diputats i senadors valencians, als diputats de les Corts Valencianes, al Govern Espanyol, al Govern Valencià i, en general, a tots els valencians, a que exigixquen públicament l’estricte compliment de la llegalitat vigent en esta matèria, per damunt d’opinions particulars o partidistes.

En Valéncia, a 17 d’agost de 2023

LO RAT PENAT

Ací baix tens el comunicat en pdf.

Comunicat de LO RAT PENAT

Lo Rat Penat celebra l’acte de clausura dels Cursos de Llengua i Cultura Valencianes

La conferència de clausura estarà a càrrec de Leopoldo Peñarroja Torrejón, qui parlarà sobre “Noves perspectives sobre l’orige de les llengües d’Espanya: el cas valencià”.

El pròxim dia 30 de juny, divendres, a les 19:00 h.en el saló Constantí Llombart de Lo Rat Penat, C/ Trinquet de Cavallers, 9 de Valéncia, se celebrarà l’acte de Clausura del Curs 2022-23 d’esta institució cultural.

En l’acte se repartiran els diplomes als alumnes que han superat les classes dels Cursos de Llengua i Cultura Valencianes, aixina com del Curs d’Iniciació a la Poesia Valenciana i del Curs d’Interpretació i de Direcció Escènica.

Obrirà l’acte el President dels Cursos de Llengua i Cultura ValencianesÒscar Rueda, qui saludarà als alumnes de Lo Rat Penat que han cursat els seus estudis enguany, en que se celebra el 73 aniversari d’estos Cursos que venen impartint-se en Lo Rat Penat des de 1949.

Presidirà l’acte i l’entrega de diplomes la Regina dels Jocs Florals, Marta Alonso Rodríguez, i tancarà l’acte l’Hble. Sr. President de Lo Rat Penat, Enric Esteve i Mollà.

La conferència de clausura estarà a càrrec de

LEOPOLDO PEÑARROJA,

llicenciat en Filosofia i Lletres, Doctor en Història, Acadèmic numerari de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana, qui parlarà sobre el tema:

Noves perspectives sobre l’orige de les llengües d’Espanya: el cas valencià”

Lo Rat Penat expressa el seu pesar per la mort del músic i compositor valencià Bernardo Adam Ferrero

+

LO RAT PENAT EXPRESSA EL SEU PESAR PER LA MORT DEL MÚSIC I COMPOSITOR VALENCIÀ BERNARDO ADAM FERRERO

Ha faltat Bernardo Adam Ferrero, compositor, musicòlec i director de bandes i orquestes. Deixa una obra immensa per al patrimoni musical valencià, en obres tan interpretades com l’Homenage a Joaquín Sorolla, i tantes atres… recentment for l’autor de l’himne en recort de les víctimes del Covid per encàrrec de la Generalitat. Fon l’autor igualment de l’Himne a Sant Vicent Ferrer en motiu del VI centenari de la seua mort.

Membre de la Junta de Govern de Lo Rat Penat i president de la seua Secció de Musicologia, president d’Honor de la MI Acadèmia de la Música Valenciana, acàdemic de la Real Academia de Belles Arts de San Fernando, en numerosos premis i distincions tant nacionals com internacionals… Nos deixa un gran home, un gran músic i un gran valencià, qui en tot moment deixà patent la seua valenciania, l’amor a la seua terra, en la promoció i el coneiximent del grans compositors valencians de tots els temps, la defensa de les seues senyes d’identitat… i en especial de les Bandes de Música de la Comunitat Valenciana com una part fonamental del patrimoni cultural del poble valencià.

Lo Rat Penat expressa el seu condol a la seua viuda, fills i família i a tots els seus amics i companyers músics i compositors. Descanse en pau.

Valéncia, 12 d’octubre de 2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lo Rat Penat commemora el 9 d’Octubre

Divendres, 7 d’octubre, 19:00 h.

Solemne

Te Deum en el Real Monasteri de la Santíssima Trinitat

i entrega del premi « Crit Valencià de l’Any 2022 »

Dins de les celebracions al voltant del Dia de la Pàtria Valenciana, enguany acodirem al Real Monasteri de la Santíssima Trinitat de Valéncia per a celebrar el Solemne Te Deum d’acció de gràcies.

Igualment farem entrega del premi “Crit Valencià de l’Any 2022” al periodiste Julio Tormo Ases per la seua aportació a la difusió de festes i tradicions que formen part del patrimoni cultural del Regne de Valéncia.

A les 19 h. se farà una visita històrica-cultural ad est Real Monasteri que està declarat com a Monument Nacional declarat Be d’Interés Cultural, a on descansa, sor Isabel de Villena, primera abadesa del convent i autora del Vita Christi, tesor de la lliteratura en llengua valenciana.

9 D’OCTUBRE, DIA DE LA PÀTRIA VALENCIANA

Te Deum i Processó Cívica

A les 10:30 h. baixada de la Real Senyera de Lo Rat Penat des del balcó de la nostra sèu i en comitiva acodirem a la Catedral per a la celebració del Solemne Te Deum.

A les 11 h. se celebrarà el solemne Te Deum del 9 d’Octubre en la S.I. Catedral de Valéncia que presidirà la Real Senyera de Lo Rat Penat. A on el Cardenal Arquebisbe de Valéncia, D. Antonio Cañizares, rebrà a la Real Senyera en les portes dels Ferros de la S.I. Catedral per a la celebració del Te Deum, i una volta finalisat el Sr. Cardenal resarà un respons davant la tomba d’Ausias March, el gran poeta de la Llengua Valenciana, a on el President de Lo Rat Penat, depositarà una corona de llorer.

Finalisat est acte, partirem cap a la Plaça de l’Ajuntament, on depositarem una corona de llorer en l’estàtua de Vinatea. A continuació s’incorporarem en la Comitiva Oficial de la Processó Cívica del 9 d’Octubre en la Real Senyera i homenage al rei D. Jaume

Lo Rat Penat obri la matrícula per als seus Cursos de Llengua i Cultura Valencianes 2022-23

Lo Rat Penat inicia un any més els seus Cursos de Llengua i Cultura Valencianes en la seua LXXIII (73) edició. Una nova edició dels Cursos que organisem des de 1949, seguint en la trayectòria de difusió de la Llengua i Cultura Valencianes, d’acort en el Pla d’Estudis que a continuació es detalla.

Enguany se mantenen les classes presencials en tots els nivells  Paralelament, se seguiran oferint els cursos a distància i de manera telemàtica en tots els nivells (a excepció de la Tertúlia de Cultura Valenciana i el curs d’Interpretació i Direcció Escènica, que seran només presencials), de manera que cada persona puga triar la modalitat que més li convinga.

Un esforç especial per a adaptar-nos a la situació actual, dut a terme per un equip conformat per 14 professors especialisats en els diferents nivells a impartir.

Nivells dels cursos de Llengua (pla d’estudis anual) (inici de les classes, 17 d’octubre de 2022): 

  • Curs Bàsic: Coneiximent de la llengua valenciana a nivell oral i gramàtica bàsica, destinat a no valenciaparlants (nivell A1/A2 segons Marc europeu de referència). Especialment dirigit a practicar el valencià parlat. 2 modalitats:
    • Presencial, en dos classes semanals en la sèu de Lo Rat Penat.
    • Telemàtica, en seguiment per professor particular i en una classe semanal per videoconferència.
  • Curs Elemental: Introducció a la gramàtica i ortografia de les Normes d’El Puig (nivell B1/B2 segons Marc europeu de referència). Ha de tindre’s el Nivell Bàsic o be superar-se una prova de nivell per a poder cursar-lo. 3 modalitats:
    • Presencial, en dos classes semanals en la sèu de Lo Rat Penat.
    • Telemàtica, en seguiment per professor particular i en una classe semanal per videoconferència.
    • A distància, en seguiment per professor particular i en seminaris periòdics per videoconferència. 
  • Curs Mig: Curs de perfeccionament de l’escritura. Profundisació en diversos aspectes de la nostra llengua (nivell C1/C2 segons Marc europeu de referència). Ha de tindre’s el Nivell Elemental o be superar-se una prova de nivell per a poder cursar-lo. 3 modalitats:
    • Presencial, en dos classes semanals en la sèu de Lo Rat Penat.
    • Telemàtica, en seguiment per professor particular i en una classe semanal per videoconferència.
    • A distància, en seguiment per professor particular i en seminaris periòdics per videoconferència.

 

  • Curs Superior – Història de la Llengua i la Lliteratura Valenciana: Diverses matèries relacionades en l’història de la llengua valenciana, la lliteratura valenciana, la dialectologia valenciana i la sociollingüística aplicada al cas valencià. 2 modalitats:
    • Presencial, en una classe semanal en la sèu de Lo Rat Penat.
    • Telemàtica, en seguiment per professor particular i en una classe semanal online.
  • Curs de Professorat: Curs d’especialisació llingüística i treball final d’investigació / docència dirigit per un mestre del claustre, en seguiment per professor particular i en seminaris periòdics presencials o per videoconferència. Deuen haver-se superat tant el Nivell Mig com el Superior-Història de la Llengua i la Lliteratura Valenciana per a poder cursar-lo.

Curs d’Introducció a la Poesia (inici novembre 2022): Introducció al món de la poesia valenciana i millora de les tècniques poètiques. Dos nivells: elemental i alvançat. S’impartirà a distància, en seminaris periòdics per videoconferència i algun seminari presencial.

Curs d’Interpretació i Direcció Escènica (inici novembre 2022): Introducció al món del teatre i de les actuacions teatrals. S’impartirà de manera presencial.

Curs de Revalencianisació Llingüística (inici novembre 2022). Dirigit a persones que ya conten en el títul “Mitjà” de la “Junta Qualificadora” pero desigen revalencianisar la seua ortografia, lèxic, morfosintaxis i fonètica d’acort en la normativa valenciana. La superació en aprofitament d’este curs se convalida en el certificat de Nivell Mig de Lo Rat Penat. D’acort en les preferències dels alumnes matriculats podrà impartir-se presencialment, a distància o en les dos modalitats.

Tertúlia de cultura valenciana – pràctica del valencià oral (inici octubre 2022). Estructurat en forma de tertúlies a l’entorn d’un tema sobre la llengua o la cultura valenciana, està dirigit especialment a persones que sense seguir un pla d’estudis concret, o be una volta s’ha superat el pla d’estudis general, vullguen centrar-se en la pràctica i perfeccionament del valencià oral.

Proves de nivell:

Existix la possibilitat de realisar proves de nivell, que permeten l’accés directe al nivell Elemental i al nivell Mig. El cost de matrícula d’esta prova es descontarà de la matrícula del curs, si finalment se decidix cursar-lo.

Convocatòries:

Els alumnes que desigen obtindre el corrresponent títul deuran superar el corresponent examen final, tenint dret a dos convocatòries d’examen.

Seminaris formatius:

A lo llarc del curs s’organisaran seminaris formatius i jornades sobre un tema concret de la normativa de la llengua valenciana o de la seua història. S’informarà en antelació de la seua realisació.

 

Accions formatives específiques:

Podeu propondre a la Secció de Cursos l’organisació d’accions formatives específiques sobre aspectes concrets de la normativa de la llengua valenciana, de la seua història, o be d’una extensió dels cursos de llengua en alguna localitat, sempre que s’acredite l’interés en matricular-se d’un número mínim de 5 persones.

Llista de correu sobre informació de cursos, seminaris i jornades:

Si vols estar puntualment informat de la celebració de cursos, seminaris i jornades, solicita que et donem d’alta en la nostra llista de correu enviant-nos un e-mail en el teu nom a cursos@loratpenat.org, indicant-nos preferiblement en quina classe d’accions formatives estàs especialment interessat.

Matrícula:

Els alumnes poden matricular-se a partir de la segona quinzena de setembre a través del correu electrònic cursos@loratpenat.orgal qual deuran enviar tota la documentació.

La matrícula per als seminaris i cursos que escomencen a partir de novembre de 2022, estarà oberta fins una semana ans d’escomençar cada acció formativa.

Per a més informació pots remetre-nos un correu electrònic a cursos@loratpenat.org

XXVII Concurs de Piano ‘Mestre Josep Serrano’

Lo Rat Penat convoca este certamen musical dirigit als jóvens pianistes de la Comunitat Valenciana.

Lo Rat Penat ha convocat el XXVII Concurs d’Interpretació al Piano ‘Mestre Josep Serrano’, les proves del qual se celebraran el 26 de novembre de 2022 en la Sala “Constantí Llombart” de Lo Rat Penat, C/ Trinquet de Cavallers, 9 de Valéncia.

Este certamen musical està dirigit als jóvens pianistes que cursen o hagen cursat els seus estudis pianístics en conservatoris o escoles musicals de la Comunitat Valenciana, en un intent d´ajudar a la promoció de les noves promeses en l´interpretació al piano.

Els participants hauran de superar diverses proves en les diferents categories que han establit els organisadors del concurs: Categoria A fins als 15 anys, Categoria B dels 16 als 20 i, finalment, la C a partir dels 21 fins als 25. Els premis respectius son de 500, 1.000 i 1.500 euros més diploma. Els guanyadors participaran en un concert extraordinari i rebran el seu guardó en la cerimònia dels Jocs Florals de la Ciutat i Regne de Valéncia.

Lo Rat Penat, fundada en 1878, decana de les societats culturals valencianes, és propietària per donació familiar del piano del mestre de Sueca, per lo que es va decidir convocar este concurs en el nom de ‘Mestre Josep Serrano’, u dels més grans i prolífics compositors valencians.

Les bases se poden consultar ací baix, i també solicitar-les per e-mail: secretaria@loratpenat.org

BASES CONCURS JOSEP SERRANO 2022

Concurs de les Creus de Maig 2022

CONCURS DE LES CREUS DE MAIG 2022 ORGANISAT PER LO RAT PENAT
===============================================

Lo Rat Penat, ORGANISA i CONVOCA, en la colaboració de l’Excm. Ajuntament de Valéncia, el present Concurs de les Creus de Maig d’acort en les següents 

BASES: 

Podran concórrer ad ell qualsevol entitat cultural o comercial, Juntes de Festes, Comissions Falleres, Parròquies, Coleges, i també particulars que ho desigen, sempre i quan estiguen dins del terme municipal de Valéncia. L’inscripció deu fer-se per carta dirigida a la Secretaria de Lo Rat Penat, carrer Trinquet de Cavallers, 9, 46003 Valéncia, be per correu, personalment (de 17 a 21 h.) o per correu electrònic (e-mail: secretaria@loratpenat.org)  fins a les 21 hores del dia 28 d’abril, dijous, en el qual es tancarà el determini  improrrogablement. En ella deu fer-se constar el punt del carrer o plaça en que s’alçarà la Creu, com també el nom del president, director o persona en cap que la represente, firmada i en el seu domicili i teléfon mòvil o persona de contacte a qui poder dirigir-se, i un correu electrònic si tingueren.

Les Creus, com és tradicional, han d’estar confeccionades en flor natural i fresca, si be podran usar-se com a complements ornamentals la flor seca, plantes, pedra rocosa, jocs d’aigua, llum o qualsevol atre efecte que ajude a la seua noblea en el seu conjunt, quedant descalificades, per tant, les fetes en paper de seda, plàstics o materials que imiten o substituïxquen a la flor, aixina com les que no estiguen instalades quan passe el Jurat, que serà a partir de les 8’30 hores del dia 3 de maig de 2022, dimarts, festivitat de l’Invenció de la Santa Creu. El Jurat tindrà en conte per a la seua valoració la quantitat i qualitat de la flor, les rarees de les espècies vegetals i florals, la composició cromàtica, la simbologia, els elements i la flora autòctona, la presència d’aigua i l’allumenació, els elements estructurals, el disseny, l’innovació, l’originalitat i, en general, tots aquells detalls que ajuden a realçar l’image de la Santa Creu. Segons la seua estima, el Jurat otorgarà els següents guardons:

 SECCIÓ ESPECIAL

                  Ad esta Secció podran participar els monuments florals que superen els 3 m d’alçària i / o un presupost igual o superior de 500 €

 PREMIS

Primer Premi:          Estandart, Diploma i   1.000 €

Segon Premi:                 “                 “             500 €

Tercer Premi:                “                “             200 €

  

SECCIÓ PRIMERA

                  Ad esta Secció podran participar els monuments florals que no superen els 3 m d’alçària i/o en un presupost inferior als 500 €.

Les creus inscrites en la secció B i que a juí del Jurat superen el presupost o alçària d’esta secció no tindran opció a premi.

PREMIS

Primer Premi:          Estandart, Diploma i  500 €

Segon Premi:                 “                 “              300 €

Tercer Premi:                “                “              200 €

 Totes les Creus inscrites en abdós seccións i plantades tindran Diploma de Lo Rat Penat.

 En relació a una possible ajuda económica per a cada creu inscrita, indicar que d’acort en la reunió mantinguda entre el president de Lo Rat Penat i el regidor de Cultura Festiva, este expressà el seu desig d’ajudar i promocionar des de la seua regidoria està festa tradicional valenciana i de conseguir les ajudes necessàries per a poder colaborar en les falles, associacions, parròquies, confraries, juntes de festes,… que habitualment participen en el Concurs de les Creus de Maig.

 Aquelles Creus que, pel seu tamany, exposició inadequada, tècnica i acabat deficient i mal estat del material vegetal-floral i que a juí del Jurat no reunixquen els mèrits suficients, seran descalificades, perdent el dret a premi i a la posible ajuda.

El Jurat estarà compost per un membre de Lo Rat Penat i un assessor tècnic de l’Universitat.

El veredicte del Jurat, serà inapelable i se donarà a conéixer pels mijos de comunicación i en la web de Lo Rat Penat (www.loratpenat.org) . L’entrega dels premis s’anunciarà prèviament.

Lo Rat Penat prega, un any més, l’entrega de fotografies de les Creus (e-mail: secretaria@loratpenat.org) per a que en els seus archius se guarde memòria històrica de totes elles i els estudiosos puguen evaluar l’evolució de la festa.

Patrocini de premis i estandarts:

Camping Les Palmeres, Crta. del Saler, Km 23, 46419 Les Palmeres-Sueca (Valéncia)

Valéncia, 12 d’abril de 2022

Per a descarregar-te les bases en pdf, ací baix:

Bases Concurs Creus de Maig 2022