Danses

Creat en l’any 1958 per Josep Cervera i Grifol, el Grup de Danses de Lo Rat Penat és una secció més de les que conformen esta entitat cultural valenciana, i des dels seus inicis la principal missió del Grup és la de conservar i transmetre la cultura popular dels nostres antepassats, entesa en el seu sentit més extens, per mig de l’investigació de noves danses, indumentària, costums, música, cançons, etc., i resaltant la necessitat d’interpretar les cançons i danses que pogueren arribar a desaparéixer.

Per això, les activitats del Grup de Danses s’estructuren en tres apartats:
1. Activitats de difusió, per mig d’exposicions i conferències sobre l’indumentària popular valenciana dels segles XVIII i XIX principalment, i entorn als orígens, fonaments i evolució del folclor tradicional valencià.
2. Activitats d’ensenyança, realisades per mig de les classes impartides en els cursos de l’Escola de Danses Maria Teresa Oller, creada en l’any 1983 com a vehícul propi del Grup de Danses per a l’ensenyança de la música i els balls tradicionals valencians.
3. Activitats d’investigació i recuperació dels balls, la música i l’indumentària tradicional valenciana, el treball científic de les quals és realisat pel Grup de Danses per mig d’investigacions de camp (recorrent els pobles valencians) i per mig d’estudis bibliogràfics.

El Grup de Danses de Lo Rat Penat és membre fundador de la Federació Provincial de Grups de Danses de Valéncia, i de la Federació de Folclor de la Comunitat Valenciana