Dolors

L’acte dels Dolors de la Mare de Deu es celebra tots els anys cada Divendres de Dolor (Divendres anterior a Divendres Sant) com a homenage a la Patrona dels poetes Valencians.

Els Dolors és un acte poètic i religiós a on intervenen huit poetes que s’intercalen entre les paraules de l’Homília del retor. Esta Homília també versa des d’un punt de vista evangèlic els Dolors de la Mare de Deu.L’acte comença en un pròlec a càrrec del poeta guanyador de la Flor Natural de l’última edició dels Jocs Florals de la Ciutat i Regne de Valéncia qui dona pas al restant de l’acte.

Els Dolors en són sèt: la Profecia de Simeó, la Fugida a Egipte, la Pèrdua de Jesús en el Temple, l’Encontre en el carrer de l’Amargura, la Mort de Jesús en la Creu, el Devallament de la Creu i la Sepultura de Jesús.

A banda dels Jocs Florals, també hi ha una atra secció de la casa que intervé en est homenage, el Cor Popular, qui cada 2 Dolors oferix una salve, aurora, himne… etc.

Antigament est acte es realisava en la sèu social de Lo Rat Penat, pero més recentment, en un intent d’acostament a la ciutadania i donar a conéixer els actes de Lo Rat Penat, s’ha realisat en diferents parròquies.

.