Lo Rat Penat edita el seu tradicional Calendari en llengua valenciana per al 2017

Lo Rat Penat ha editat el Calendari de l’associació per a l’any 2017. L’acte de presentació se celebrarà el dia 23 de decembre, divendres, a les 19.30 h. en el Saló Constantí Llombart de Lo Rat Penat, carrer Trinquet de Cavallers, núm. 9 de la ciutat de Valéncia. Assistirà el president de Lo Rat Penat, Enric Esteve, els autors de l’almanac i els representants del món cultural valencianiste. L’acte estarà presidit per la Regina dels Jocs Florals, Noelia Durbán.

El Calendari Lo Rat Penat 2017 arreplega les efemèrides valencianes més destacades i, ademés, inclou un apartat lliterari format bàsicament per texts poètics i uns atres de prosa adaptats a les diferents époques de l’any. Per últim, es dedica un faldó en cada més per a la divulgació i reivindicació de la cultura, la llengua, l’història i la personalitat autòctones a través de chicotetes referències a diversos aspectes que van des de la lliteratura en llengua valenciana fins a les nostres festes i tradicions.

En l’apartat lliterari figuren texts d’Ampar Cabrera, Donís Salvador, Elena Casa, Joan Josep Serra, Llúcia Gonzàlez, Lucas Grao, Marta Lanuza, Òscar Rueda, Francesc Tarazona, Sito Sanchis, Xavier Salvador i Zaït Moreno i la capçalera és de l’artiste Pepe Lacreu.

Igualment se presentarà un calendari de taula en llengua valenciana que enguany ha contat en la colaboració destacada de l’Agrupació d’Aquarelistes Valencians, Josep Francesc Rams, Manuel Escuín, Josep Lluis Andreu, Ferran Taengua, Joan Albandea, Salvador Rodriguez-Bronchú, Francesc Martin, Lleovigilt Contel, Guillem Solsona, Francesc Ferrandis, Ramon Miralles i Josep Galarzo, que han aportat les seues obres, resultant un calendari d’excelent calitat.

El Calendari editat per la Societat d’Amadors de les Glòries Valencianes acosta als valencians, seguint la tradició llombartina, els actes i dates culturals més significatius del Regne de Valéncia.

Guanyadors del concurs de piano “Mestre Serrano” 2016

S’ha fallat el XXII Concurs de Piano “Mestre Josep Serrano” que s’ha celebrat en la Sala “Constantí Llombart” de la Societat d’Amadors de les Glòries Valencianes.

Este certamen, organisat per Lo Rat Penat, està dirigit als jóvens pianistes que estiguen realisant o hagen finalisat els seus estudis en conservatoris o escoles musicals de la Comunitat Valenciana, en l’objectiu d’ajudar a la promoció de les noves promeses en l’interpretació al piano. Per això conta en el recolzament de destacats professors, intèrprets i experts en piano valencians.

El concurs s´ha desenrollat en una gran participació, un altíssim nivell interpretatiu i un gran temperament artístic per part dels concursants. Els membres del jurat han coincidit en senyalar l’increment del talent dels participants any darrere any, lo que confirma al concurs organisat per la decana de les associacions culturals valencianes com a u dels més prestigiosos en esta disciplina per a jóvens intérprets.

Lo Rat Penat, fundada en 1878, decana de les societats culturals valencianes, és propietària per donació familiar del piano del mestre de Sueca, per lo que va decidir convocar este concurs en el nom de “Mestre Josep Serrano”, u dels més grans i prolífics compositors valencians.

Els premiats per categories han segut:

  • Categoria A: EDUARDO ALEMANY RAMADA
  • Categoria B: MAR VALOR NAVARRO
  • Categoria C: ALFONSO SÁNCHEZ PÉREZ

I el jurat ha acordat concedir en la Categoria B una

  • Menció d’Honor: ALEXANDER BELIAKOV DE FELIPE

Els guanyadors rebran els seus guardons en la cerimònia dels CXXXIII Jocs Florals que es celebrarà pròximament en el Teatre Principal de Valéncia.

Aixina mateixa, els guardonats participaran en un concert extraordinari que es celebrarà en el Palau de la Música, en la pròxima primavera en data que oportunament s´anunciarà.

El concurs ha contat en el patrocini del Palau de la Música de Valéncia, Ajuntament de Valéncia, Diputació de Valéncia i Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Deport.

Enric Esteve renova com a president

Enric Esteve seguirà al capdavant de l’entitat decana del valencianisme quatre anys més. Se necessiten 150 avals per a poder presentar candidatura, pero Esteve ha acompanyat la seua en més de 400. Junt ad ell renoven sis membres de la junta i 4 n’entren de nous: Claudi Chaqués, Òscar Rueda, Vicent Boluda i Bernat Bernardo.

Els restants de punts de l’orde del dia somesos a votació s’han aprovat per unanimitat. Esteve, en el seu artícul semanal en Las Provincias destaca els identitaris: “L’assamblea aprovà les accions realisades per a la promoció i difusió de la llengua i cultura valencianes, aixina com la posició adoptada per l’entitat en defensa de l’identitat valenciana. Un treball que nos convertix en un dels referents de la lluita del poble valencià en la defensa de les seues senyes d’identitat”

Alegacions a la declaració com a BIC de la Festa del Nou d’Octubre

Lo Rat Penat presenta el seu informe d’alegacions a la declaració com a BIC Immaterial de la Processó del 9 d’Octubre.

La societat Lo Rat Penat ha elevat a la Conselleria d’Educació un informe relatiu a la declaració com a BIC Immaterial de la Processó del 9 d’Octubre. L’entitat valencianista ha solicitat personar-se en el procediment per ser part directament interessada, puix fon gràcies a les seues gestions que l’històrica processó anual, abolida en 1707, va ser recuperada en 1922 en participació oficial de l’Ajuntament i la Diputació de Valencia.

Lo Rat Penat fa valdre ademés la seua condició d’institució consultiva de l’Administració de la Generalitat en matèria de patrimoni cultural, d’acort en la Llei del Patrimoni Cultural Valencià de 1998 modificada per la Llei de Senyes d’Identitat, que ara el tripartit pretén abolir.

L’informe d’esmenes a l’exposició de motius publicada per la Conselleria en el DOCV el passat més d’octubre de 2015 se centra en quatre grans blocs. Per una banda, se critica la reducció errònea que es pretén fer de l’àmbit simbòlic de la Senyera i de la processó a únicament la ciutat de Valéncia, quan és evident que tant una com atra són símbol identitari i patrimoni de tots els valencians.

En segon lloc, se detecta en l’exposició de motius de la Conselleria dos inexactituts històriques importants. Per una banda, l’afirmació de que “des del sigle XVII s’ha celebrat quasi ininterrompudament”, quan la realitat és que la processó fon prohibida en 1707 per les noves autoritats borbòniques i que des d’aquell moment fins ben entrat el sigle XX només se celebrà en 1738 i 1838. Per una atra banda, l’afirmació de que fon recuperada en participació de l’ajuntament en 1931 (sense fer menció a l’entitat valencianista), quan la realitat és que fon en 1922 i gràcies als esforços de Lo Rat Penat, motiu pel qual dita entitat ocupa des d’aquell moment una posició preeminent en el desenroll de la mateixa.

Ademés, Lo Rat Penat troba  inadmissible que s’obvie la presència de la Senyera en la Sèu com a constant històrica central de la Processó del Nou d’Octubre, tant en l’época foral com des de la recuperació definitiva de l’acte en la tercera década del sigle XX. L’informe també menciona una série de detalls adicionals i inexactituts (com per eixemple l’us, en l’exposició de motius de la Conselleria, de la numeració barcelonina dels reis forals en lloc de la valenciana), la correcció dels quals també se solicita.

L’informe complet està a disposició del públic punchant ací.