Concurs de Milacres de Sant Vicent Ferrer 2018

Les representacions se celebraran en l’edifici de l’ONCE

El pròxim dimarts 3 d’abril, s’inicia el Concurs de Milacres de Sant Vicent Ferrer que com cada any organisa i convoca l’associació cultural Lo Rat Penat i la Junta Central Vicentina, en el patrocini i colaboració de l’Excm. Ajuntament de Valéncia i demés patrocinadors, per a rememorar la vida i l’obra del Patró principal del Regne de Valéncia. Les representacions es realisaran en l’edifici de l’ONCE, en la Gran Via Ramon i Cajal, 13, de Valéncia, a partir de les 15.30 hores els dies 3 dimarts, 4 dimecres, i 5 dijous d’abril.

L’altar que obrirà les actuacions, dimarts 3 d’abril, és l’Altar del Tossal que interpretarà l’obra El Pols. A continuació serà la tanda l’Altar del Carme en El Milacre de la Font d’Edeta, seguit de l’Altar de la Pila Bautismal que representarà L’últim sermó, continuarà l’Altar de Russafa en La venta de l’Àngel i per a acabar, l’Altar d’Almàssera que ha escollit La sorda.

El dimecres 4 d’abril, a partir de les 15.30 hores, continuaran en les interpretacions en l’Altar de Meliana que presentarà l’obra Quan per la mar ve la fe, l’Altar de Chirivella interpretarà L’arribada dels vaixells, l’Altar de la Canyada en La boja, l’Altar del Mercat de Colon interpretarà Desenllaç del Compromis de Casp, i per a acabar l’Altar del Mercat que representarà l’obra La boja.

El tercer i últim dia del concurs serà el dijous 5 d’abril a partir de les 15.30 hores, continuant en les interpretacions l’Altar de Ribarroja en Un testic de l’atre món, l’Altar del Pilar que representarà La cova del moro, l’Altar del Mocadoret en El mocador, i finalment, que posarà fi al certamen de 2018 de l’Altar de la Mar que representarà El foll de Montblanch.

El fallo es farà públic dia 6 d’abril, divendres, després de la delliberació del Jurat, en el Saló Constantí Llombart de Lo Rat Penat a les 20.00 h.

Els guardons seran lliurats als guanyadors, el dissabte 21 d’abril a les 11.30 hores en l’Ateneu Mercantil, Plaça de l’Ajuntament, de Valéncia i com és costum i tradició l’Altar que obtinga el primer premi oferirà una representació extraordinària del milacre guardonat.

Segons les bases del Concurs, els Milacres han de ser representats per chiquetes i chiquets fins als 14 anys “ajustant-se a l’interpretació, adreça, ambientació i a la correcta dicció en llengua valenciana”.

Taula redona en Lo Rat Penat al voltant del Constantí Llombart

En l’aniversari de la mort del pare de la Renaixença, Constantí Llombart

De la Renaixença venim; a la Renaixença tornem. Perque renàixer no és solament tornar a nàixer, és molt més: recuperar vivències, tornar als orígens, respirar essències… i, sobretot, proyectar futur.

El pròxim dimarts 3 d’abril de 2018, a les 19:30 h, en la sèu de Lo Rat Penat, saló Constantí Llombart, C/ Trinquet de Cavallers, 9 de Valéncia c., se celebrarà una taula redona en homenage a Constantí Llombart en el 124 aniversari de la seua mort.

La taula, que tindrà com a protagonistes a Voro López, Lluís Fornés i Sergi Núñez de Arenas, moderats pel president de la Secció de Cursos i vicepresident de l’entitat, Òscar Rueda, tindrà per tema REFLEXIONS SOBRE L’ALIENACIÓ ELITISTA (EN MEMÒRIA DE CONSTANTÍ LLOMBART).

“Alienació vol dir patir l’imposició com a propi d’allò que nos és alié o estrany, i patir l’expropiació i l’estranyament de lo que nos és propi“. D’això parlaran els nostres contertulians: de l’importància i la repercussió social del treball fet per Llombart i de la seua visió de la llengua i la cultura valencianes. I de cóm s’ha interpretat la proposta llombartiana. ¿Els valencians actuals hem seguit els camins que marcà el mestre? ¿Els hem sabut interpretar? ¿El valencianisme actual té en conte les propostes de Constantí Llombart? ¿Qué ha causat l’alienació elitista? ¿Per qué es va produir? ¿Quines repercussions ha tingut en la societat valenciana? ¿Quina relació hi ha entre l’alienació elitista i la manca d’identitat valenciana?

L’anàlisis que farà la taula sobre l’alienació elitista pretén ser una aportació que conduïxca el conflicte identitari valencià cap a un nou punt d’inflexió, que òbriga la societat valenciana a una nova etapa en positiu: la de l’autoestima, l’agermanament i el futur.

ACTE D’ANUNCI DE L’ANY JUBILAR DE SANT VICENT FERRER

5 d’abril · 19:30h.
CATEDRAL DE VALÉNCIA

Presidix

l’Excm. Rvdm. Sr. Cardenal Arquebisbe de Valéncia
D. Antonio Cañizares Llovera

Lliçó inaugural:

“Sant Vicent Ferrer, home del seu temps i de hui”

pronunciada pel Dr. Fra Gómez García, Catedràtic emèrit de la Facultat de Teologia Sant Vicent Ferrer i Promotor de les Causes de Canonisació de la província Hispania, O.P.

Concert

a càrrec de la Coral Catedralícia de Valéncia i Ensemble Laetentur. Direcció: Luís Garrido

Interpretaran obres de Joan Batiste Comes, Joseph Pradas, Asíns Arbó i Emamnuele d’Astorga.

D. Álvaro Almenar, en el Fòrum d’Opinió el pròxim 26 de març de 2018

El pròxim dilluns dia 26 de març, a les 19 h, visita Lo Rat Penat, en la tribuna del Fòrum d’Opinió, el Vicerrector de la Real Basílica de la Mare de Deu dels Desamparats i Canonge de la S.I. Catedral de Valéncia, D. Álvaro Almenar Picallo, el qual impartira una conferència que té com a títul:

“La Semana Santa, una llitúrgia viva”.

Presentarà al conferenciant D. Fernando Millán, Director del Foro d’Opinió de Lo Rat Penat.
L’acte tindrà lloc en el Saló Constantí Llombart de Lo Rat Penat,  C/ Trinquet de Cavallers, 9 de Valéncia.
Esperem la vostra assistència. L’accés, com sempre, serà lliure fins a completar aforament.

Velada poètica en honor a la Mare de Deu dels Dolors, Patrona dels Poetes Valencians 2018

L’iglésia de Sant Pere Apòstol acollirà este tradicional acte poètic que organisa Lo Rat Penat

El pròxim divendres 23 de març, Divendres de Dolors, Lo Rat Penat celebrarà el tradicional acte poètic i musical en honor a la Mare de Deu dels Dolors, Patrona dels Poetes Valencians. L’acte tindrà lloc a partir de les 20 h en l’iglésia de Sant Pere Apòstol de Benifayó.

VELADA POÈTICA EN HONOR DE LA
MARE DE DEU DELS DOLORS, Patrona dels Poetes Valencians.
Benifayó, 23 de març de 2018, Divendres de Dolors, a les 20 h.
Parròquia de Sant Pere Apòstol de Benifayó, C/ Abadia, 12

PROGRAMA DE L´ACTE

Salutació, apertura i glossa de l’acte pel
Rvt. Sr. D. Félix Duart Boluda,
rector de la parròquia de Sant Pere Apòstol de Benifayó

Llectura dels poemes

Actuarà el Cor Popular de Lo Rat Penat
(Director: Jesús Madrid)

Presidirà l’acte la
CXXXIV Regina dels Jocs Florals
de la Ciutat i Regne de Valéncia,
Mónica Duart García,
acompanyada de la seua
Cort d’Amor:
Mª José Duart García, Andrea Villafañe del Riego,
Nuria Galbis Carbó, Marián Pérez Chuliá,
Alicia Lacomba Rocafull i Sonia Piles Franco

Tancarà la velada
l´Hble. Sr. President de Lo Rat Penat
D. Enric Esteve i Mollà,

POEMES
Pròlec – Ampar Cabrera i Sanfèlix
I.- La Profecia de Simeó – Donís Salvador i Chàfer
II.- La Fugida a Egipte – Sito Sanchis
III.- La Pèrdua de Jesús en el Temple – Immaculada Ballester Montava
IV.- L´Encontre en el carrer de l´Amargura – Mª Jesús Coves i Torralba
V.- La Mort de Jesús en la Creu – Enric Vicent Almero i Zanón
VI.- El Devallament de la Creu – Rafael Melià i Castelló
VII.- La Sepultura de Jesús – Josep Albert Aymemir i Casasús

 

SOCIETAT D’AMADORS DE LES GLÒRIES VALENCIANES
Des de 1878 al servici de la Cultura Valenciana
Alta Distinció de la Generalitat
C/Trinquet de Cavallers, 9 • 46003 VALÉNCIA
Tel. 96 391 09 92 • Fax 96 391 22 55
www.loratpenat.org
secretaria@loratpenat.org

FALLO DEL JURAT DEL CONCURS DE LLIBRETS DE FALLA 2018

Com ve fent des de 1903, Lo Rat Penat convoca el tradicional Concurs de Llibrets de Falla fent l’anual crida a les Comissions Falleres i als nostres poetes per a participar en este certamen a on l’humor, l’ingeni i la gràcia, a més de la rima i tècnica dels seus versos són els protagonistes d’esta part fonamental de la llengua i cultura valencianes i de la nostra Festa més universal.
Lo Rat Penat sempre ha estat al costat de les Falles i dels fallers. Ya a finals del sigle XIX era la societat Lo Rat Penat la que premiava a les millors falles. La UNESCO ha declarat a la festa de les Falles com a Patrimoni Immaterial de l’Humanitat, i entre els aspectes a protegir que figuren en l’expedient de la declaració se fa menció expressa a la llabor de Lo Rat Penat en la celebració d’este Concurs de Llibrets que potencia la lliteratura satírica en llengua valenciana.
Des de Lo Rat Penat volem expressar-vos el nostre agraïment per la massiva participació en el Concurs de Llibrets de Falla. Enguany s’ha tornat a conseguir un nou récort de participació en el Concurs de Llibrets, ya que les Comissions Falleres han presentat un total de 310 llibrets per a competir en les diverses seccions del certamen.
Este centenari concurs, en que es repartiran un total de 250 premis en estandart per a les falles, és possible gràcies a la colaboració dels següents patrocinadors: Excm. Ajuntament de Valéncia, Excma. Diputació de Valéncia, Las Provincias, Levante-EMV, La Casa de Los Falleros, Patronat de la RACV, Camping Les Palmeres, Armando Serra, Família Peris, Família Camps, Família Melià, Família Delmonte, Família Alapont, Família Bea i Família Ramon-García.


Valéncia, 6 de març de 2018

Per a descarregar-te el veredicto del jurat en pdf ací baix

Veredicte Jurat Llibrets 2018