Malalties infeccioses causades per desastres naturals

Malalties infecciones causades per desastres naturals

Per Mª Ángeles Viñas Gimeno

El passat dia 29 de octubre va ser, per desgràcia, un dia històric per al Regne de Valéncia. Una riuada històrica i sense precedents va arrasar més de setanta municipis valencians.

No hi han paraules per a descriure tant de dolor, ya que més de 200 persones varen pedre la vida. El mal ya està fet i, per això, és moment de previndre les conseqüències que estos desastres naturals produïxen en la nostra salut.

Com tots sabem, l’estacament de l’aigua de forma persistent pot comportar el creiximent de distints microorganismes que produïxen malalties; les més comunes: leptospirosis, hepatitis A, gastroenteritis aguts, tétanos i neumonies víriques i bacterianes. El fanc és un mig molt propici per a la propagació d’estos microorganismes, puix este fanc no soles conté terra sino també aigües fecals i matèria orgànica, fet que facilita l’aparició d’estes malalties i la seua propagació. Les epidèmies són molt freqüents en estos llocs per lo que la prevenció es torna vital.

Per mig d’una transmissió oral se poden patir gastroenteritis molt greus, persistents, en aparició de febra. Ademés, també es pot patir icterícia (coloració groga de la pell) o be la nomenada leptospirosis. Per una atra banda, per mig d’una transmissió respiratòria es poden transmetre virus i bactèries que poden produir neumonies.

¿Cóm podem previndre-les?

Front a desastres naturals que produïxen greus inundacions és necessari tindre en conte mides preventives per a no contraure malalties infectocontagioses.

  • Utilisar botes de goma, pantaló llarc i mànega llarga, maixquereta i ulleres protectores, ademés de guants i no beure ni menjar en ells posats.
  • Llavar-se les mans de forma contínua. Per supost, aquelles parts del cos impregnades en fanc, llavar-les en abundant aigua i sabó.
  • Netejar de manera contínua les superfícies en fanc.

Es deurà consultar sempre al personal sanitari si s’observa algun síntoma com els que se descriuen a continuació:

  • Febra elevada i persistent.
  • Diarrea o vòmits persistents.
  • Dolor abdominal intens.
  • Coloració groga de la pell.
  • Erupcions cutànees.
  • Ferides obertes i doloroses.
  • Confusió, desorientació.

Queda molt per fer, queda molt de fanc per retirar, pero és de vital importància previndre estes malalties que, encara que no són potencialment mortals, poden produir importants problemes en la salut dels afectats, aixina com també dels voluntaris que ajudem en estes poblacions i en definitiva de tot el poble valencià, puix es tracta d’un problema de salut pública.

No m’agradaria acabar est artícul especial sense mostrar des d’este mig de comunicació el meu sincer condol a tots els que hagen patit pèrdues personals i el meu ànim i soport incondicional a tots els meus germans (entre ells, amics) afectats de la nostra amada terra valenciana.

Estic profundament orgullosa, més que mai, de ser valenciana. El meu poble és un noble noble i lluitador, no hi ha cap desastre natural que als valencians nos puga tombar. Com diu el nostre Himne Regional: que nostra veu, la llum salude, d’un sol novell.

¡Vixca Valéncia!